Levensloop van Hans Gorter

Johannes Uko Gorter (roepnaam: Hans) is geboren op 24 juni 1924 in Rotterdam, als tweede kind in het gezin Gorter-Steensma.

In december 1925 verhuisde het gezin naar Zwolle. Hans bezocht daar de Montessori-kleuterschool, de openbare lagere school en het gymnasium tot en met de derde klas.
Vanaf 1933 had hij pianoles bij Henk Beunk, vanaf 1936 ook tekenles bij Stien Eelsingh. Vanaf zijn kleuterjaren was het kijken en nog eens kijken en daarop krabbelend, tekenend en knippend reageren.
Na verhuizing van het gezin in 1943 naar Arnhem werd hij aangenomen als leerling van de middelbare kunst- en kunstnijverheidsschool ‘Genootschap Kunstoefening’ in de illustratiefklas bij Hendrik Valk. Na het ‘verloren’ evacuatiejaar 1944-1945 werkte Hans extra gemotiveerd naar het eindexamen in 1947. Dat werd bekroond met de WAK-prijs (Werkgemeenschap Arnhemse Kunstenaars).Van 1942-1948 pianoles bij Willem Wernicke.
In 1948 probeerde hij - eerst in Amsterdam, later weer in Arnhem - zijn eigen weg te vinden in de toegepaste branche; dat verliep met horten en stoten.

In 1955 was hij een tijdje in Parijs; deed daar zeer veel indrukken op.
Weer terug in Nederland, in 1956, begon hij te tekenen in de balletstudio bij Johanna Zuiver (daar maakt hij kennis met zijn latere vrouw, Fietje Tholen) en ook achter de coulissen bij het Nederlands Ballet (Sonja Gaskell).
Dankzij een ‘Erlaubnis zum Zeichnen’ van Elly Strassburger maakte hij in 1957 heel veel circustekeningen (vanzelfsprekend op locatie).
Geregelde opdrachtgevers begin jaren ‘50 waren: Dierenbescherming, Het Vrije Volk, Heidemij, PGEM, Vesta, PBNA.


Hans werkt aan een sgraffito ter gelegenhied van het 50 jarige bestaan van de AKU (tegenwoordig AKZO-Nobel) in een nieuw gebouw — 1961
  Tussen 1958 en 1965 kreeg Hans diverse opdrachten voor wandversieringen (volgens de 1% regeling) o.m. Thorbecke Lyceum, De Drie Gasthuizen, St. Walburgisschool, AKU, Technische School in Doetinchem, Chr. Nationale Ulo in Pijnacker (wanddecoraties in de meest gevallen sgraffito’s). Samen met siersmid Jan Venderbosch maakte hij een plastiek in roestvrijstaal in de vijver van de Wethouder Bronkhorstschool (Presikhaaf, Arnhem).
1961 getrouwd met Fietje Tholen.
1962 geboorte van Aukje en Uko.
Voor een wat vaster inkomen ging hij in 1964 het onderwijs in, na het behalen van aktes tekenen en handenarbeid.
Daarnaast maakte hij veel tekeningen bij hengstenkeuringen, concours hippique en dansvoorstellingen.
1978 mozaïek voor ‘Avegoor’ in De Steeg.

Begin jaren’90 tekende hij tijdens orkestrepetities van Het Gelders Orkest met diverse dirigenten en solisten. Indrukken hiervan verwerkte hij in composities met knipsels.
In deze tijd werkte hij verder aan particuliere opdrachten voor geknipt werk met als onderwerp bijvoorbeeld een bepaalde stad (Utrecht, Zutphen, Londen); tekeningen voor Staatsbosbeheer en
Nieuwjaarswenskaarten.

Exposities
1954 tentoonstelling ‘Bij de provincie thuis’ (Gelderland), samen met Andries Beeftink.
1955 tentoonstelling ‘Arnhem’ in het Bouwcentrum te Rotterdam.
1958 eerste eenmanstentoonstelling in ‘De Populier’ te Arnhem.
1980 expositie ballettekeningen in Schouwburg Arnhem (foyer van de kleine zaal), gekoppeld aan tekenen tijdens avond aan avond optredens van kleinere Nederlandse dansgroepen.
1985 tweede eenmansexpositie met o.a. knipsels in ‘Trefpunt’ te Velp.
2011 ‘muziek op papier’ in huiskamergalerie Van leuke mensen, de dingen die blijven’, Arnhem
2011 muziektekeningen, Musis Sacrum, Arnhem